Hösten är sparfruns bästa årstid

 Visst är det underbart med höst. Kyligare väder och dignande fruktträd som bara väntar på att få tas om hand. Tyvärr är det också förkylningarnas tid. Vi har inlett hösten med förkylning, feber och hosta.

En av mina personliga favoriter, botanisten James Wong, har många bra recept som passar bra i förkylningstider och jag tänkte idag passa på att tipsa om några av dessa.

Kanske har du liksom vi en fläderbuske eller ett fläderträd på din tomt. Den här bloggens populäraste inlägg är flädersaft som görs på fläderblommor, men visste du att fläderbären är minst lika fina att ta hand om.  De innehåller antioxidanter och sägs ha anti-inflammatoriska och antivirala egenskaper. Perfekta för förkylningstider helt enkelt. 

Fläderbärssylt 

Den här sylten kan hjälpa till att lindra vid förkylning och är dessutom mumsigt god! I originalreceptet används några färska eukalyptusblad, men det har jag inte med i mitt recept. 

400 g fläderbär

1 äpple 

4 dl vatten

Juice från en lime

Torkad chili (valfritt)

Några droppar pepparmyntsolja eller eukalyptusolja (om man vill)

Skölj av bären och äpplet. Klyfta äpplet. Lägg ned bär, äpple, limejuice, vatten och chilifrukt i en kastrull och låt koka ca 15 minuter. Sila och pressa med baksidan av en sked för att få med så mycket smaker som möjligt. 

Koka sedan upp saften tillsammans med syltsocker (mät mängden vätska för att använda rätt mängd). Tillsätt ev. några droppar pepparmyntsolja eller eukalyptusolja. Skumma och slå upp på rengjorda burkar. 

Ta fram och ät någon matsked på t.ex. rostat bröd när du börjar bli förkyld. Mums! 


Fläderbärslikör

En mer vuxen variant av ovanstående får du om du använder saften från steg 1 ovan och istället blandar med 1 dl mörk rom. Häll på flaska och använd i förkylningstider. Kommentarer

Populära inlägg