måndag 20 juni 2011

Gör din egen flädersaft fläderdricka

Ett bra tips om du har en äkta fläder i din trädgård eller närhet är att göra en stor laddning med egen saft. Perfekt som törstsläckare, drinkmixer eller i allehanda recpet och desserter.

Receptet nedan är det absolut bästa receptet jag kommit över (från makens 90-åriga farmor) och kommer ursprungligen från den legendariska Rut på Skäret. Denna flädersaft behöver inte fysas (som rekommenderas i många moderna recept) utan klarar sig ungefär ett år vid mörk och sval förvaring och kan om man låter blandad saft stå framme i rumstemperatur över natten bli lätt mousserande. Sen kyler man den bara inför serveringen.

Fläderdricka ca 5 liter koncentrat

40 klasar fläderblommor
3 liter vatten
4 kg socker
4 citroner
100 g vinsyra (eller två påsar á 45 g brukar vi köra på...)

Blommorna sköljs hastigt och läggs ned i ett kärl. Koka upp vattnet och tillsätt sedan sockret. Rör tills lagen är klar. Lös upp vinsyran i lite av lagen och rör sedan ned och blanda väl. Slå den heta lagen över fläderblommorna. Rivet citronskal och citronsaft tillsätts. Täck över kärlet och låt det stå svalt och mörkt i ca 5 dygn. Sila saften och häll upp på flaskor. Tillslut väl.
På svalt ställe klarar sig saften ungefär ett år.

Saften blir ett koncentrat som ska spädas. Rut på skäret rekommenderade att späda med 1/3 vatten och servera med is och citronskivor.

1 kommentar:

  1. Rut på Skärets kokböcker hade/har jag och har under åren använt en hel del av dessa genuina recept

    SvaraRadera